Jsem rad, ze opet nekdo toto tema otevrel. Jiz jsem to jednou psal na starem foru:
Jsem, asi jako vetsina obcanu z LT, proto, aby pocet dlouhodobe parkujicich aut se zredukoval na minimum - rekneme pouze 1 auto na rodinu, majici trvalou adresu na namesti a 2 parkovaci mista pro mestsky urad. Ostatni ven! Zaroven ale neni mozne nedovolit ostatnim, aby si na namesti dojeli - zivnostnici se zasobovanim a jejich zakaznici apod. Tedy navrhuji: vjezd na namesti na zvedaci zavoru jednou ulici - dostanu listek s carovym kodem. Pobyt na namesti 20 minut zcela zdarma, dalsi hodina 50 korun, dalsi a dalsi 100 korun. Odjezd pouze jednou ulici na zvedaci zavoru.
Toto reseni neomezuje nikoho si zajet pro lednicku, na kafe, do banky ... Nenuti MP aby kontrolovala parkovaci listky. System se kontroluje sam. Rezidenti si mohou jednim autem zastavit na jak dlouho chteji a tim si jezdit pro druhe az treba desate nekam jinam. Kdo z rezidentu nevyuzije teto moznosti, dostane slevu na dani z nemovitosti, protoze dobrovolne snizil o jedno misto pocet aut na namesti.
Za druhe.
Podzemni garaze. Tak za jednak jsem vsemi deseti pro !!! Kazdy vi, jak to funguje. Nebudu se rozepisovat. Pokud by bylo realizovano, to co jsem popsal v bode o systemu zpoplatneni vyse, tak to bych aplikoval na podzemi, t. j. krome vozu zasobovani a zakazniku prodejen s tezsim zbozim VSICHNI pod zem. Na zemi by nikdo dlouhodobe neparkoval.
Za treti.
Kdyby doslo k realizaci podzemnich garazi, jisto-jiste se namesti rozkope a tedy znovu vydlazdi. Doufam, ze nenarazim u "staromilcu", ale ja bych tam ty otresne dlazky, co vykryvaji stred namesti nevracel. Jeden kamem bych nahradil kamenem jinym. Zulove (ci jine) dlazdice o hrane napr. 50 cm s minimalni sparou. kolem namesti vozovka muze byt klidne z nejakych dlazek - jako je tomu doposud. Zijeme ve 21. stoleti a obcane mesta pouzivaji kocarky, kolobezky, brusle apod. Dnesni podoba stredu namesti je "mrtvy" prostor s nulovou vyuzitelnosti - maminky riskuji vyvrknuty kotnik, zlomene kolo od kocarku. Jen se vsimnete, kde je nejvice maminek s kocarky: na stredovem chodniku od radnice ke Corsu. Proc? Jakztakz rovny povrh. Vytvorime tak ze stredu mesta zonu bez aut, s kocarky, s detmi na kolobezkach a bruslich. Verim, ze i najaka letni zahradka s pivem by se doprostred namesti vesla... Takovou uzasnou pesi zonu plnou lidi a bez aut jsem videl (krom jineho) kolem znameho chramu v Koline nad Rynem. Poulicni muzikanti, prodavaci s ryksami s ruznym zbozim, mladez na bruslich, maminky s kocarky. A hlavne: TICHO, KLID A POHODA !
Tolik me namety.