Technické hry 2015

Technické hry 2015

Příspěvekod jiri.rudolf » 27 srp 2015 05:48

Vážení příznivci Technického klubu mládeže DDM Rozmarýn. Dovoluji si vás pozvat na následující akci, buď jako diváky, nebo se zapojte do stavění z MERKURU.


Technické hry 2015 a MERKURMÁNIE 2015

DDM Rozmarýn Litoměřice prostřednictvím Technického klubu mládeže Litoměřice

Vás zvou k účasti na 2. ročníku Technických her

19. 10. 2015 v KD Litoměřice

Soutěž je určena pro 6. členná družstva žáků 2. stupně ZŠ a žáků 8. letých gymnázií. Složení družstva je na výběru školy a předpokládá se, že budou smíšená, ale není to podmínkou.

Druhý ročník Technických her je pokračování úspěšných TH 2014 soutěžního klání žáků 2. Stupně ZŠ v technických disciplínách. Touto soutěží chceme probudit zájem o tvořivost a kreativitu v technice, ukázat, že technika může být ne jen zdrojem poučení ale i zábavou.
Hlavním cílem je popularizace vědy a techniky mezi žáky ZŠ a nabídka využití činnosti TKML pro výuku přírodovědných a technických předmětů na ZŠ.

Základní informace o soutěži.

PRO KOHO: 6. členná družstva žáků 2. stupně ZŠ a žáků 8. letých gymnázií / omezení jedno družstvo na jednu ZŠ / Ročník narození max. 2000.

KDY A KDE: 19. 10. 2015 od 9:00 do 17:00, Kulturní dům Litoměřice

DISCIPLÍNY:
Základním úkolem je vytvoření a prezentace vlastního projektu z oblasti techniky a technických disciplín. Témata projektů si týmy nechají schválit u pořadatele TH. Předmětem tohoto úkolu není přijít s nějakým objevem či převratným vynálezem. Projekt může být zcela jednoduchý, třeba objasňující nějaký jev, známou technickou skutečnost a podobně. Důležitá je především kreativita, pohled dětí na danou problematiku, inovace. Projekt si připraví týmy dopředu a na TH budou mít časový limit, aby projekt představili a obhájili. Projekty bude hodnotit odborná porota a diváci.
Prezentace bude provedena formou posteru ve formátu A1 až A0 a slovní obhajoby.

Další úkoly budou jak z oblasti řešení konkrétních technických problémů, tak z oblasti základních vědomostí, logického myšlení a kreativity. Další složkou hodnocení bude schopnost týmové práce.
V letošním roce jsme do soutěže zařadili disciplínu „Člověče nezlob se“. Soutěžní týmy dostanou po přihlášení elektronickou stavebnici, kterou budou muset sestavit a umístit do vlastního obalu/krabičky. Hodnocena bude jak funkce, tak kreativita/design výrobku.
Další disciplínou je závod vozítek poháněných pastičkou na myši, kterou jsme nazvali Myšohryz Race. K této disciplíně dostanete instrukce po přihlášení. Soutěžit se bude ve dvou disciplínách. Rychlost a vzdálenost.
Posledním konstrukčním úkolem pro týmy je sestavení katapultu s využitím standardní pastičky na myši. Na TH se pak týmy utkají ve střelbě standardizovaným nábojem.

Souběžně se TH 2015 bude probíhat druhá, finální část MERKURMÁNIE, kde opět chceme zapojit týmy ZŠ do stavby objektu ze stavebnice MERKUR. Motem této akce je „Pojďme společně postavit něco velkého z MERKURU“.

Stavbu budou realizovat opět týmy dětí. Předpokládáme, že se zúčastní opět školy, které se zapojí do TH 2015 a vyšlou zdatné konstruktéry, ale i neformální týmy složené z dětí a rodičů. Maximální počet členů stavebního týmu je 10.


DALŠÍ INFORMACE:

Předpokládáme, že školní týmy budou mít vlastního mentora – dospělého vedoucího týmu z řady pedagogů dané školy, nebo z řad odborné veřejnosti, který bude tým metodicky vést.

V současné době je projekt Technických her podpořen:
Ústecký kraj – grant: Dotační program Volný čas 2015 30000 Kč
Město Litoměřice – grant: Školy a školská zařízení 9000 Kč
Lovochemie – finanční příspěvek 40000 Kč
DDM Rozmarýn Litoměřice, metodická a technická podpora
S dalšími partnery jednáme a doufáme, že získáme dostatek finančních prostředků jak pro technické zajištění akce, tak na významné ocenění týmů na všech stupních umístění.
PŘIHLÁŠKY: přihlášky k účasti zasílejte elektronicky na technickyklub.cz@gmail.com, nebo jiri.rudolf@gmail.com.
Všechny dotazy směřujte na: Bc. Jiří Rudolf odborný pedagog, vedoucí TKML
Tel. 606645618,
jiri.rudolf
 
Příspěvky: 198
Registrován: 25 zář 2014 21:58

Re: Technické hry 2015

Příspěvekod jiri.rudolf » 12 říj 2015 21:14

Tak již za týden začne další ročník Technických her. Momentálně je přihlášeno 10 týmů. Přijede opět i jeden tým dětí ze Solaris centra v Chemnitz a poměří si své znalosti s týmy z Litoměřic, Štětí, Vodochod a Prahy.
Všichni jsou zvání. Přijďte se podívat do KD v Litoměřicích a zúčastnit se doprovodných akcí.
https://www.facebook.com/technickyklub.Lt
jiri.rudolf
 
Příspěvky: 198
Registrován: 25 zář 2014 21:58


Zpět na Školství

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník