Představitelé MěN informovali zastupitele na zasedání ZM dne 29.1.2015 o zvyšování komfortu pacientů v Městské nemocnici v Litoměřicích prostřednictvím nákupu 233 ks denního tisku za téměř 1 mil.Kč ročně. Představitelé MěN nebyli schopni odkázat na žádnou klinickou studii prokazující pozitivní účinek bezplatné distribuce denního tisku na zdraví pacientů. Z jejich odpovědi jsem však vyrozuměl, že si MěN může dovolit tyto náklady na zvyšování komfortu pacientů, jelikož jsou v dostatečné míře finančně pokryty všechny ostatní potřeby související přímo s léčbou pacientů. Dle odpovědi představitelů MěN je tato služba pacienty v dotaznících či anketách kladně hodnocena a proto bude její poskytování i nadále pokračovat.
Protože jsou moje osobní zkušenosti odlišné od těchto poskytnutých informací, interpeloval jsem dnes v této záležitosti pana starostu a předsedu správní rady MěN a uvidíme jak tato svá tvrzení doloží.
Je samozřejmé, že pokud je cokoli nabízeno zadarmo, tak to většina z nás uvítá. Pokud by však dotaz pacientům zněl "preferujete v MěN bezplatný denní tisk a nebo zavedení nějaké jiné lékařské služby v hodnotě 1 mil.Kč ročně ?" (např. zavedení zubní pohotovosti, jež hnutí ANO navrhovalo na tomto zasedání ZM, kratší čekací lhůty na různé operace ap.), odpověď by pravděpodobně již byla odlišná.
Uvítám Vaše zkušenosti, názory a preference k tomuto tématu, abychom mohli jako zastupitelé prosazovat to co občané města skutečně potřebují a co je nejvíce zajímá.
Petr Urbánek