Jednací řád zastupitelstva

dotazy na zastupitele a radní

Jednací řád zastupitelstva

Příspěvekod Petr Felix Chudoba » 05 dub 2015 11:21

Na zasedání ve čtvrtek 9. dubna 2015 bude zastupitelstvo projednávat svůj jednací řád. Mluví se v něm také o právu občanů vystoupit na zasedání zastupitelstva:

Občan města, který dosáhl věku 18 let; fyzická osoba, která dosáhla věku 18 let a vlastní na území města nemovitost; fyzická osoba, která dosáhla věku 18 let, je cizím státním občanem a je ve městě hlášena k trvalému pobytu, stanoví-li tak mezinárodní smlouva, kterou je Česká republika vázána a která byla vyhlášena (dále jen ,,občan“); mají právo vyjadřovat na zasedání Zastupitelstva své stanovisko k projednávaným věcem...

Pokud člověk tohle ustanovení domyslí, tak

- majitel nemovistosti má právo se na zasedání vyjádřit i v případě, že tu nemovitost drží jako investici, nikdy nebyl ani v Čechách, natož v Litoměřicích, a nemovitost dlouhodobě pronajímá nějaké firmě;

- majitel oné firmy, která sídlí v Litoměřicích a zaměstnává dvě stovky zdejších občanů, právo na vyjádření nemá, protože nebydlí v Litoměřicích, ale v Terezíně.

Řekl bych, že pachatel textu to trochu nedomyslel a že právo vyjadřovat se na zasedání zastupitelstva by měl mít každý, kdo může prokázat spravedlivý zájem na projednávané věci.
Uživatelský avatar
Petr Felix Chudoba
 
Příspěvky: 50
Registrován: 12 zář 2014 01:42

Re: Jednací řád zastupitelstva

Příspěvekod Jirka » 05 dub 2015 18:09

Z logiky věci se jedná o činnost úzce spjatou s volbami. K jednání volených zástupců by se měl tedy vyjadřovat jejich volič. Desítky členů volebních komisí vědí jak na to. Místo tohoto jednoduchého principu někdo vymýšlí kravíny.
Jirka
 
Příspěvky: 505
Registrován: 21 zář 2010 12:26

Re: Jednací řád zastupitelstva

Příspěvekod Petr Urbánek » 05 dub 2015 22:03

Ačkoli jsem v mnohém kritikem vedení města a vůči nově navrženému jednacímu řádu mám také výhrady, jelikož nedemokratickým způsobem omezí práva zastupitelů (cílem jsou samozřejmě ti opoziční), tak se ve Vámi zmiňovaném případu musím vedení města zastat.

Vámi zmiňovaná ustanovení totiž vycházejí ze zákona o obcích a jednací řád Zastupitelstva města Litoměřice je pouze z tohoto zákona přebírá.

Vaše argumentace ohledně práv majitelů firem se sídlem v Litoměřicích má však zcela racionální základ a jistě stojí za úvahu zda by jednací řád nemohl okruh oprávněných osob rozšířit nad rámec stanovený zákonem.

Petr Urbánek
Uživatelský avatar
Petr Urbánek
Ověřený uživatel
 
Příspěvky: 296
Registrován: 16 kvě 2014 13:25

Re: Jednací řád zastupitelstva

Příspěvekod Petr Felix Chudoba » 06 dub 2015 00:30

Příslušné ustanovení zákona o obcích zaručuje definovaným skupinám občanů právo vystoupit bez ohledu na to, zda případný jednací řád ono ustanovení recipuje či nikoliv. Je to jakýsi minimalistický požadavek, který obec nemůže omezit, může ho ale rozšířit.

V ideálním případě by stačilo, aby jednací řád oprávnil předsedajícího udělit slovo komukoliv. Svět ale není ideální a z praxe víme, že o slovo mohou žádat kritici a předsedající tak může být v pokušení slovo jim neudělit. Proto by bylo, podle mého názoru, rozumné zakotvit v jednacím řádu, vedle práva ze zákona, také právo na vystoupení těch osob, které prokáží spravedlivý zájem na projednávané věci.

Jistě může nastat spor, zda osoba, hlásící se do diskuse, má na věci spravedlivý zájem. Představme si pro příklad onoho výše zmíněného majitele firmy a dejme tomu, že je to osoba veřejně činná a v opozici proti aktuálnímu vedení města. Mělo by smysl hlasovat v zastupitelstvu, zda jeho zájem na věci je spravedlivý a zda mu má být uděleno slovo? Jak by takové hlasování asi dopadlo, když většinu zastupitelstva tvoří jeho političtí oponenti? Zdá se tedy spíše rozumné, aby stačila podpora několika či pouze jednoho zastupitele k získání práva na vystoupení. Samozřejmě, nese to s sebou drobné riziko zneužití, myslím ale, že v porovnání s právem opoziční minority na slyšení je toto riziko zanedbatelné.
Uživatelský avatar
Petr Felix Chudoba
 
Příspěvky: 50
Registrován: 12 zář 2014 01:42


Zpět na Vedení města

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

cron