Zákaz hazardu ve městě

dotazy na zastupitele a radní

Re: Zákaz hazardu ve městě

Příspěvekod Honza » 19 srp 2014 10:17

K současné situaci o litoměřickém referendu. http://www.litomericko.severoceskydenik ... icich.html
Honza
 
Příspěvky: 203
Registrován: 01 úno 2014 13:39

Re: Zákaz hazardu ve městě

Příspěvekod Honza » 26 srp 2014 21:38

Zajímavý obrat v Chomutově s hazardem. http://www.severoceskydenik.cz/kauzy/ka ... meste.html
Honza
 
Příspěvky: 203
Registrován: 01 úno 2014 13:39

Re: Zákaz hazardu ve městě

Příspěvekod wind » 26 srp 2014 22:40

Zrušení heren je správná cesta, která však musí mít oporu v zákoně. Dnešní tisková informace hovoří o návrhu MF, který by se měl prosadit v Poslanecké sněmovně, kde na město do 20 tis. obyvatel bude jedna povolená herna, hráči se budou muset registrovat občanským průkazem a bude se kontrolovat, kde hráč přišel k příjmu, který utrácí ve výherním automatu. Pokud tento zákon projde, je celoplošný bez výjimky a bude to ta nejsprávnější cesta. Zákon by měl platit od 1.1.2016. Je dost času na přemýšlení o tom, jak nahradit zdroje, které se např. u nás používaly pro financování sportu a kultury. Jen doufám, že se nespojí banda lobbistů v čele s tím blbem Kalouskem, která bude hřímat, že to není demokratické a že je to omezování osobní svobody, jak nakládat s penězi. Už slyším tu rozpravu a v ní profesora Fialu, který není nikdy přesvědčen o tom, co sám vykládá ostatním. Prostě legrace bez úsměvu :-(
wind
 
Příspěvky: 89
Registrován: 21 říj 2010 15:11

Re: Zákaz hazardu ve městě

Příspěvekod Missorka » 27 srp 2014 06:56

wind píše:Zrušení heren je správná cesta, která však musí mít oporu v zákoně. Dnešní tisková informace hovoří o návrhu MF, který by se měl prosadit v Poslanecké sněmovně, kde na město do 20 tis. obyvatel bude jedna povolená herna, hráči se budou muset registrovat občanským průkazem a bude se kontrolovat, kde hráč přišel k příjmu, který utrácí ve výherním automatu. Pokud tento zákon projde, je celoplošný bez výjimky a bude to ta nejsprávnější cesta. Zákon by měl platit od 1.1.2016. Je dost času na přemýšlení o tom, jak nahradit zdroje, které se např. u nás používaly pro financování sportu a kultury. Jen doufám, že se nespojí banda lobbistů v čele s tím blbem Kalouskem, která bude hřímat, že to není demokratické a že je to omezování osobní svobody, jak nakládat s penězi. Už slyším tu rozpravu a v ní profesora Fialu, který není nikdy přesvědčen o tom, co sám vykládá ostatním. Prostě legrace bez úsměvu :-(


Hmm. Podle mě to osobní omezování svobody je.
Missorka
 
Příspěvky: 133
Registrován: 16 srp 2010 22:04

Re: Zákaz hazardu ve městě

Příspěvekod Adson z Melku » 27 srp 2014 07:07

Missorka - ano, je to omezování svobody nemocných závislých chudáků, dále je to omezování hyenistických majitelů těchto pajzlů, kteří bezostyšně parazitují na nemocných lidech, no a pro to mizivé promile "normálních" hráčů je řešením ta jedna licencovaná herna ve městě. Ano, toto je řešení na problém zvaný patologické hraní. A pevně věřím, že dojde i na internetová kasina, ono to totiž jde, když se chce, ale to tam nesmí být někdo jako byl Kalousek.
Adson z Melku
 
Příspěvky: 189
Registrován: 22 říj 2013 11:46

Re: Zákaz hazardu ve městě

Příspěvekod Missorka » 27 srp 2014 07:08

Adson z Melku píše:Missorka - ano, je to omezování svobody nemocných závislých chudáků, dále je to omezování hyenistických majitelů těchto pajzlů, kteří bezostyšně parazitují na nemocných lidech, no a pro to mizivé promile "normálních" hráčů je řešením ta jedna licencovaná herna ve městě. Ano, toto je řešení na problém zvaný patologické hraní. A pevně věřím, že dojde i na internetová kasina, ono to totiž jde, když se chce, ale to tam nesmí být někdo jako byl Kalousek.


Já tedy reagovala na to dokazování příjmu... Věřím, že by to šlo nastavit i jinak.
Missorka
 
Příspěvky: 133
Registrován: 16 srp 2010 22:04

Re: Zákaz hazardu ve městě

Příspěvekod vodomerka » 27 srp 2014 07:11

myslíte utrácet sociální dávky? v civilizované západní Evropě (s dlooouho etablovanou demokracií), ani v USA, si nikdo nemyslí, že omezení hazardu je omezování osobních svobod. určitě ne o nic větší než zákaz se třeba ufetovat k smrti.
jinak "dokazování příjmu" si nějak nedokážu v reálu představit... to jako budou hráči chodit do herny s výplatní páskou nebo co? a změní to něco?
vodomerka
Ověřený uživatel
 
Příspěvky: 587
Registrován: 01 lis 2010 07:28

Re: Zákaz hazardu ve městě

Příspěvekod Adson z Melku » 27 srp 2014 07:11

Pokud ze studií vyplývá, že drtivá většina gamblerů prohrává soc. dávky, tedy "naše" peníze, mám za to, že kontrola je zde na místě ...
Adson z Melku
 
Příspěvky: 189
Registrován: 22 říj 2013 11:46

Re: Zákaz hazardu ve městě

Příspěvekod Missorka » 27 srp 2014 07:14

Adson z Melku píše:Pokud ze studií vyplývá, že drtivá většina gamblerů prohrává soc. dávky, tedy "naše" peníze, mám za to, že kontrola je zde na místě ...


Systém sociálních dávek je nastaven úplně špatně. O tom žádná. Ale to, jak je kdo utrácí, by měla být jeho věc.
Missorka
 
Příspěvky: 133
Registrován: 16 srp 2010 22:04

Re: Zákaz hazardu ve městě

Příspěvekod Missorka » 27 srp 2014 07:15

vodomerka píše:myslíte utrácet sociální dávky? v civilizované západní Evropě (s dlooouho etablovanou demokracií), ani v USA, si nikdo nemyslí, že omezení hazardu je omezování osobních svobod. určitě ne o nic větší než zákaz se třeba ufetovat k smrti.
jinak "dokazování příjmu" si nějak nedokážu v reálu představit... to jako budou hráči chodit do herny s výplatní páskou nebo co? a změní to něco?


Přesně tak - vadí mi to dokazování příjmu, buď to zakažme úplně, ale nehrajme si na tento alibismus.
Missorka
 
Příspěvky: 133
Registrován: 16 srp 2010 22:04

Re: Zákaz hazardu ve městě

Příspěvekod vodomerka » 27 srp 2014 07:16

mně šlo spíš o reálnou funkčnost prokazování. nedovedu si to vůbec představit.
paní Missorko, vám je jedno, že si někdo "demokraticky" utrácí sociální dávky v herně? sociální dávky pro děti a na bydlení? nevydělané peníze z našich peněženek?
vodomerka
Ověřený uživatel
 
Příspěvky: 587
Registrován: 01 lis 2010 07:28

Re: Zákaz hazardu ve městě

Příspěvekod Birner Pavel » 27 srp 2014 10:42

Dobrý den,
rád bych vstoupil do diskuze takovou malou úvahou. Pominu výpad příjmů do rozpočtu města.
Nestálo by za to se na tento problém zaměřit ve vetším kontextu. Hazard je špatný, ale je legální. Cigarety a alkohol jsou také špatné, ale jsou legální, nikdo proti tomu tak vehementně nebojuje jako proti hazardu, ale přitom rodin zničených alkoholizmem je více než těch zničených gamlerstvím. Peněz ze sociálních dávek se také více utratí za alkohol a cigarety. Pojďme si položit otázku, kolik bojovníků proti hazardu nekouří a nepije alkohol?
Dalo by se to trošku přirovnat k drogám, kdy by se řeklo - Heroin (Hazard), je špatný zakažme ho, ale Kokain a LSD (Alkohol a cigarety) tak nějak přejdeme a je ok, protože nám nevadí. Přitom všechny tři jsou špatné.
Neříkám, že jsem ortodoxně pro nebo proti zrušení hazardu, je to opravdu jen úvaha, zda se nesnažit najít nějaké komplexní řešení.

Pavel Birner
Birner Pavel
 
Příspěvky: 84
Registrován: 10 črc 2014 08:41

Re: Zákaz hazardu ve městě

Příspěvekod Adson z Melku » 27 srp 2014 11:12

reakce na pana Birnera, sice je to unavující ale je to pro dobrou věc, takže si to znovu dovolím zkopírovat. Mohu Vám pane Birnere také poslat odkazy na studie na stránkách pana Nešpora nebo Závodského, nebo stačí googlit a o vlivu patologického hráčství na život jedince a jeho okolí najdete mnoho odkazů.

cituji sám sebe :-)

Je mi z této polemiky (ve spojení s hernami, svobodou a financováním sportu a kultury z těchto peněz, připomíná mi to totiž charitu mafie) smutno a výstižně to vykresluje obraz této postkomunistické společnosti zběsile se vrhnouvší do kapitalismu 19 stol. bez hranic a zákonných mantinelů. Výsledkem je země, která má největší počet heren na obyvatele (vyjma destinací jako je Macao, Las Vegas apod.), která je největším producentem pervitinu na světě, která umožnila advokátům a exekutorům ustanovit si pravidla (ministři Němec a Pospíšil), která nemají obdoby (ve výši odměn a pravomocí) v civilizovaném světě.

Ale zpět k hernám, nikdo, opakuji nikdo nezainteresovaný (pouze majitel herny nebo osoby, které mají z heren profit) nemůže obhajovat existenci těchto podniků. To nemá totiž nic společného se svobodou podnikání ani čehokoliv jiného. Herní byznys je veskrze škodlivý a zisky z něj nedosahují nákladů na sanaci jeho negativních jevů. Podle mého názoru tady neobstojí argumenty typu "Nelze omezovat svobodu většině lidí kvůli několika jednotlivcům, kteří, jak píšete, do toho sklouzli". Spousta uživatelů kokainu či extáze to také zvládá, nebál bych se říct, že i "většina", měli bychom tedy povolit v zájmu svobody a demokracie i tvrdé drogy? Vezměme si strukturu gamblerů, většinou jsou to trosky (bez pejorativního vyznění), které utrácejí naše peníze, které jsme jim předistribuovali prostřednictvím soc. dávek, dále jsou to mladí lidé bez zkušeností , kteří si tvoří závislost do budoucího života.
Ano, rozumím tomu, a to je ta zvrácená taktika majitelů těchto společností provozujících tuto zlodějskou živnost, že těmito desátky uplácejí politiky a využívají k tomu některé jednodušší jedince (tzv. užitečné idioty, bez urážky, prosím, jen terminus technicus), kteří se ohánějí úplně nesmyslně svobodou podnikání.
Ano, taky mi leze krkem EU a její nesmyslné omezující normy a nařízení, ano taky nemám rád bolševiky, komunisty a jinou podobnou verbež, která hlásá falešné rovnostářství a ráda by ovlivňovala vše v životě člověka (jaká podobnost s Bruselem), ale taky nemám rád diktát peněz, který nahrazuje výše zmíněné totalitní praktiky. Ale to už jsem někde trošku jinde, než jsem chtěl.

Přeji pěkný den, a prosím, zamyslete se ještě jednou nad přínosem heren, zjistěte si něco o tom, jak to řeší v okolních zemích, jaký je nárůst závislých osob apod. Nechci Vám upírat právo na Váš názor, pouze bych si přál, abyste nevykřikovali jednoduchá hesla, ale hlouběji se nad problémem zamysleli.
Děkuji Adson
Adson z Melku
 
Příspěvky: 189
Registrován: 22 říj 2013 11:46

Re: Zákaz hazardu ve městě

Příspěvekod Birner Pavel » 27 srp 2014 11:16

V mém příspěvku nepíšu žádnou obhajobu heren ani nevykřikuji nesmyslná hesla. Přesně jak to píšete, jsem napsal názor, že by se na tento problém mělo pohlížet ve větším kontextu a mělo by se zaměřit i na cigarety a alkohol. Nemůže přeci nikdo tvrdit, že herny jsou problém a alkohol s cigaretami ne, všechny tři témata jsou problémem.
Pavel Birner
Birner Pavel
 
Příspěvky: 84
Registrován: 10 črc 2014 08:41

Re: Zákaz hazardu ve městě

Příspěvekod Adson z Melku » 27 srp 2014 11:24

Pane Birnere, co kdybyste nechal spát cigarety a kuřáky i s alkoholiky a alkoholem a zabývejme se tedy tím, co může komunální politik ovlivnit. Jistě nemůžete zakázat ani cigarety(ani ovlivnit jejich jakékoliv sankcionování), ani se nemůžete zabývat prohibicí, na to jako komunální politik jaksi nemáte oprávnění, Jediné co můžete je zakázat herny na území města. Proto to i píšu, zabývejme se problémem gamblingu a ne problémy jinými, jakkoliv stejně palčivými.

Děkuji a přeji pěkný den

Apropos, už si teď nevzpomímám na které kandidátce, ale někde jsem tam zahlédl p. Podzimka, pokud to není shoda jmen, pak on je provozovatelem herny v Lidické ul., pozor na tuto stranu za kterou kandiduje, tedy alespoň v tomto kontextu.
Adson z Melku
 
Příspěvky: 189
Registrován: 22 říj 2013 11:46

Re: Zákaz hazardu ve městě

Příspěvekod Birner Pavel » 27 srp 2014 11:44

Tak docela to pravda není, i komunální politiky může ovlivnit celostátní zákony, stačí, když ho připraví a dodá do sněmovny. U alkoholu by stačilo, kdyby město důsledně kontrolovalo dodržování vlastní vyhlášky, ale MP jen kolem lidí s alkoholem v ruce projíždí.
Gambling je samozřejmě problém, ale trošku mi tato diskuze připomíná, že mnoho účastníků čerpá tzv. z novin a ne seriózních podkladů. Strávil jsem mnoho času na studiem tohoto problému.
Když se podíváme na sociální dávky. Jejich největší část skončí v konzumaci alkoholu, pak v cigaretách a v gambling je opravdu až hluboko za nimi.
Co se týká úplného zrušení, tak toho jsme si za vlády KSČ užili dost. Zrušíme herny a vzniknou červné herny. Lepším řešením by byla regulace a centralizace na místo, které není blízko centra ani žádné školy. Centralizace umožní lepší kontrolu. Uvedu příklad, celé město bude vědět, kde jsou centralizovány herny a podvědomě se jim všichni budou vyhýbat a hrozí menší riziko, že aktivní hráči si pak aktuální frustraci z prohry a ještě posilněni alkoholem vybijí na kolemjdoucím. Budou totiž jak pod kontrolou kamer tak MP a budou o této kontrole vědět. Když budete mít černou hernu, nikdo o ní nebude vědět, nebude pod kontrolou a až gambler někomu ublíží, tak všichni budou říkat, proč se to stalo, budou to řešit a bude z toho velký problém. V případě, že by tento napadený (což nikomu nepřeji) byl někdo, kdo prosadil zrušení heren, zajímal by mne pak jeho názor.
Je jasně dokázáno, že je vždy lepší prevence (regulace a centralizace), než represe (zákaz).

Pavel Birner
Birner Pavel
 
Příspěvky: 84
Registrován: 10 črc 2014 08:41

Re: Zákaz hazardu ve městě

Příspěvekod Adson z Melku » 27 srp 2014 12:13

pane Birnere, děkuji Vám za Vaše vyjádření a sděluji Vám, že jste mi právě ulehčil rozhodování mezi SZ a ANO v těchto komunálních volbách. ANO se stává tímto pro mne NEVOLITELNOU stranou. Vím, že jeden volič v celku nic neznamená, ale z Vašeho vyjádření jasně čiší ona farizejská starost o všechny neřesti světa a ve skutečnosti Vám peníze vytažené z kapsy nemocných závislých spoluobčanů nesmrdí. Jasně, velkými provozovateli heren ve městě jsou Vaši kolegové a kamarádi od hokeje (potažmo firmy, ve kterých jsou zaměstnáni či jsou jejich spolumajiteli), zkuste mi to vyvrátit, ale asi to dost dobře nepůjde, že? Mohu je i jmenovat, ale o to zde jistě nejde.

ANO je tedy stranou, která hlásá obecné floskule, ale ve skutečnosti jim současný stav vyhovuje. ANO je tedy zřejmě také stranou, ve které nerozhoduje zájem občana, ale zájem lobbistických sdružení.

Budiž, SZ to zde v Litoměřicích zřejmě sama nezvládne, uvědomuji si, že proti nim stojí silné seskupení. V jiných městech si váží hlasu více voličů a alespoň před komun. volbami deklarují absolutní zákaz heren. Počkám si tedy na stát, který to do roku 2016 snad uzákoní a pak bude snad klid i v Litoměřicích.
Adson z Melku
 
Příspěvky: 189
Registrován: 22 říj 2013 11:46

Re: Zákaz hazardu ve městě

Příspěvekod Birner Pavel » 27 srp 2014 12:32

Rád bych Vás požádal o informaci, kteří moji kolegové a kamarádi z hokeje (kde již žádné zde nemám), jsou majiteli heren. Toto je z Vaší strany záměrná lež.
Znám jen jednoho majitele herny, ale to že se známe 20 let můj postoj neovlivňuje.
Se SZ nemám žádný problém, jen jsem nějak nezaznamenal jejich či Vaše řešení černých heren, případně jak nahradit výpadek cca 2,5% z rozpočtu. Tyto peníze smrdí, máte pravdu, ale když nenajdeme, jak je sehnat jinde (už není téměř žádná rozpočtová rezerva, majetek už také skoro žádný není k prodeji, daňové příjmy nám klesnou, když firmy odcházejí do Prahy), může se stát, že právě budou chybět tyto peníze na preventivní programy pro sociální oblast např.
Když bych uspěl, dostal se do zastupitelstva a řešil se tento problém. Na stole by byly tři návrhy - zákaz, regulace, stávající stav - přiklonil bych se k regulaci.
V případě, že by na stolo ležely jen návrhy dva - zákaz nebo ponechání stávajícího stavu - můžu korektně napsat, že bych zvedl ruku pro zákaz, tím si můžete být jist, protože mne nespojuje žádný zájem s majiteli heren, také se mi nelíbí jejich lokace v centru a blízko škol. V tuto chvíli znáte můj postoj.
Komu dáte hlas, je Vaše svobodné právo, ale nedá se dělat kampaň jen na jedno téma, na radnici je mnohem více problémů a s tím určitě budete souhlasit, naše hnutí se zabývá všemi problémy současné radnice. Myslím, že v mnoha otázkách se spolu se SZ shodneme.

Pavel Birner
Birner Pavel
 
Příspěvky: 84
Registrován: 10 črc 2014 08:41

Re: Zákaz hazardu ve městě

Příspěvekod Missorka » 27 srp 2014 12:39

vodomerka píše:mně šlo spíš o reálnou funkčnost prokazování. nedovedu si to vůbec představit.
paní Missorko, vám je jedno, že si někdo "demokraticky" utrácí sociální dávky v herně? sociální dávky pro děti a na bydlení? nevydělané peníze z našich peněženek?


Netvrdím, že je mi jedno, jakým způsobem se k těm dávkám dostali - myslím si, že náš stát umí jen dávat dávky a ne vytvářet podmínky, aby se lidi starali sami. Ale pokud už jsme těm lidem legálně ty dávky dali, tak nějak nevidím důvod, proč by stát měl nějak řešit, jak ty peníze ti lidé utratí.
Missorka
 
Příspěvky: 133
Registrován: 16 srp 2010 22:04

Re: Zákaz hazardu ve městě

Příspěvekod Missorka » 27 srp 2014 12:42

Prostě klidně herny zakažme. Ale nepropagujme paskvil typu, necháme jednu a budeme prošetřovat ty, co tam chodí, to mi přijde postavené na hlavu.
Missorka
 
Příspěvky: 133
Registrován: 16 srp 2010 22:04

PředchozíDalší

Zpět na Vedení města

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků