Pivovar Litoměřice - co tam bude?

Pivovar Litoměřice - co tam bude?

Příspěvekod Honza » 01 úno 2014 23:15

Podzemní parkoviště, varna piva, muzeum českého pivovarnictví, obchodní prostory a restaurace, hotel či pivní lázně nebo squashové kurty? http://www.litomericko.severoceskydenik ... apady.html
Honza
 
Příspěvky: 203
Registrován: 01 úno 2014 13:39

Re: Pivovar Litoměřice - co tam bude?

Příspěvekod Llukas007 » 02 úno 2014 07:38

No jelikož zkrachovala hradní vinárna, určitě bych 20 metrů vedle vybudoval za brutální prachy druhou! :lol:
Llukas007
 
Příspěvky: 764
Registrován: 27 zář 2010 18:02

Re: Pivovar Litoměřice - co tam bude?

Příspěvekod winie » 02 úno 2014 19:18

vzdy kdyz prochazim okolo, tak si rikam, jak krasne by tam asi byli loftove byty.... Takže dle mého názoru by bylo perfektní upravit vrchní patra pro bydlení a spodek kanceláře, pivnice, obchody.
Winie = Vít Hrzán
winie
Ověřený uživatel
 
Příspěvky: 499
Registrován: 12 črc 2010 06:35
Bydliště: Litoměřice, předměstí

Re: Pivovar Litoměřice - co tam bude?

Příspěvekod Lukino » 02 úno 2014 19:28

Já bych tam postavil obchoďák! :o Třeba "Galerii u Hradu"
Lukino
 
Příspěvky: 222
Registrován: 23 kvě 2010 11:21

Re: Pivovar Litoměřice - co tam bude?

Příspěvekod vodomerka » 02 úno 2014 20:22

za me v jedne budove patrove garaze a odlehcit trochu namesti... :)
vodomerka
Ověřený uživatel
 
Příspěvky: 587
Registrován: 01 lis 2010 07:28

Re: Pivovar Litoměřice - co tam bude?

Příspěvekod vodomerka » 20 úno 2014 10:18

byli jse nekdo vcera na te pivovarske prezentaci? (ja v nemocnici :( )
vodomerka
Ověřený uživatel
 
Příspěvky: 587
Registrován: 01 lis 2010 07:28

Re: Pivovar Litoměřice - co tam bude?

Příspěvekod mabe » 20 úno 2014 22:30

nejdřív se všechno rozprodá a teď se to bude zase budovat .Znám frajera,kterej ten nerez z pivovaru rušil a rozprodával ,docela se na tom nabalikoval .Kocourkov...
mabe
 
Příspěvky: 16
Registrován: 04 čer 2012 21:37

Re: Pivovar Litoměřice - co tam bude?

Příspěvekod Vladislav Liška » 21 úno 2014 16:57

Tak rekonstrukce pivovaru začíná poněkud smrdět a to ještě není ani pořádně na papíře. Dovolím si citovat slova pana starosty:

„Obnova pivovaru, vznik ubytovacích zařízení a další navazující služby by utvořily komplex se sousedním hradem a domem kultury, což by v případě realizace zvýšilo v mnoha ohledech atraktivitu města, rozšířilo současnou nedostatečnou ubytovací kapacitu, celkově podpořilo cestovní ruch," obhajoval projekt starosta.

Kde vzal pan starosta nedostatečnou ubytovací kapacitu je mi záhadou. Vzhledem k tomu, že je častým návštěvníkem v Salva Guardě, tak jistě dobře ví, jak jsou tam na tom s ubytováním - velmi, velmi bídně. A stejně tak jsou na tom i všichni ostatní. Turisty sem nemá co táhnout, takže poptávka po noclehu prostě není. Ale pořád tu je to magické zaklínadlo, zaplatí se to z dotací. A že město pak bude doplácet na provoz tak jako v případě třeba hradu už se jaksi neříká...

Tím nechci říkat, že na pivovar se má kašlat, to určitě ne. Ale argumentovat nesmyslem zavání buď nějakým divným záměrem, nebo diletantstvím :(
Vladislav Liška
Uživatelský avatar
Vladislav Liška
Ověřený uživatel
 
Příspěvky: 1004
Registrován: 21 kvě 2010 09:48
Bydliště: Litoměřice

Re: Pivovar Litoměřice - co tam bude?

Příspěvekod lupus » 21 úno 2014 18:56

vodomerka píše:byli jse nekdo vcera na te pivovarske prezentaci? (ja v nemocnici :( )


Zpráva o průběhu akce pivovar očima městské zpravodajky. http://radnice.litomerice.cz/clanek-1229.html

A teď moje postřehy: Pan starosta začal tím, co všechno pro město udělali (hrad, zimní stadion...) a co mají teď na krku(pivovar,velitelství.)
Mgr. Tym solidně představil vizi projektu
Architekt ing. Sontlajtner fundovaně a názorně provedl plánem přestavby. Uváděl příklady zrealizovaných akcí (Zlín, Ml. Boleslav) i návrhy na možně využití. Uvedl i alternativu etapové výstavby s prioritou pivovar. provozu.
Městský architekt nám k tomu moc neřekl, spíše "stafáž"

ing. Zabilanský byl tím, kdo tomuto 2 roky připravovanému záměru značně uškodil a to přednesenou ekonomickou analýzou. Jeho slovní projev katastrofa (vlastně, vlastně, vlastně... myšlenka honí slovo a naopak) Kde tohoto člena týmu město sehnalo? To mu muselo dát hodně velkou práci.
Diskuze: Připomínky diskutujících: vysoké náklady na provoz hradu; krach hradní vinárny; obdoba Větruše v Ústí nad Labem; nevyužité ubytovací kapacity ve městě; co z toho budou mít občané města; akce ODS; připomínka "připravili jste projekt, ale zapomněli jste se zeptat lidí",
Návrhy na využití: sladkovodní akvarium-expozice Labe, podzemní garáže, tržnice, arthotel, pivní lázně, zakonzervování.
Zajímavosti: Paní ředitelka hradu a CCR horlivě bránila kongresové centrum, které prý navštívilo tisíce hostů. Podle občanů je nevyužité. Ona to vidí jinak. Bez dotací na provoz to nejde. Dle jejich slov vzhledem k evropské dotaci nesmí se 5 let vydělávat. Chcete mít kulturu? Takže mně to nakonec vyznělo, že její úsilí je vlastně házením perel sviním.
Perličky: vstup p. Tvrdíka, který už byl asi předvolební, o tom jak se vždy na městě snažil a teď k nám promlouvá, abychom podpořili tento záměr. Uvedl, že pivo se již na hradě kdysi vařilo a že z hradu vede asi chodba do pivovaru.
Úlet p. starosty: "Císař Karel IV. nám dal várečné právo, tak se pivo vařit bude"! Rovněž nás upozornil, že jsme jaksi psychicky zaseknutí a neskáčeme nad městskými plány.
Celému týmu rovněž asi vadilo, že se diskuze o hodinu protáhla. Já osobně jsem pro zakonzervování pivovaru a další plány nechat až po volbách.
lupus
 
Příspěvky: 238
Registrován: 03 dub 2011 18:39

Re: Pivovar Litoměřice - co tam bude?

Příspěvekod vodomerka » 21 úno 2014 21:26

to jsem zvedavej, kolik cela ta studie stala, na jaky penize z EU chteji dosahnout (jestli to bude zase kockopes - hrad, nebo-li muzeum, nebo zimak s ubytovnou, kde nesmi nikoho ubytovat za ucelem zisku), pripadne jestli se pri rekonstrukci hradu objevil nejaky kralovsky poklad, ze ktereho to cele zafinancuji. tohle mesto uz proste nema penize, at rikaji, co chteji. k tomu rozjety geotermalni vrt, Jirikovy sady, cekajici dvoje kasarna a velitelstvi (jenom ostraha asi nebude zrovna za hubicku...). delal se nekdy nejaky dotaznik, co by lidi s pivovarem chteli udelat? ja bych tam treba akvarko se zlatejma kaprama mit nechtel ani nahodou (a ani me nenapada nikdo, kdo by se na to prijel podivat) :D
vodomerka
Ověřený uživatel
 
Příspěvky: 587
Registrován: 01 lis 2010 07:28

Re: Pivovar Litoměřice - co tam bude?

Příspěvekod Petr Panaš » 21 úno 2014 22:41

Článek starý přesně 4 roky (bez jednoho dne). Vize v podstatě stejná.
http://www.denik.cz/ekonomika/litomeric ... 00220.html
Petr Panaš
Ověřený uživatel
 
Příspěvky: 1104
Registrován: 21 kvě 2010 12:58

Re: Pivovar Litoměřice - co tam bude?

Příspěvekod Ondra » 21 úno 2014 23:45

Je pravdou, že pivovar na Tyršově náměstí je třeba řešit. Před rozhodnutím co s ním, je nutná diskuze nejen s odborníky, ale i s veřejností. Na město je však třeba pohlížet komplexně, tedy jak využit pivovar v komplexu s turistickým ruchem a potřebami obyvatel města, jaké jsou např. zkušenosti z jiných měst, co turisty a obyvatele do pivovaru nejvíce přitáhne. Není to vůbec jednoduchý projekt, naopak, je složitý a nákladný, jak již bylo řečeno. A protože zde ve městě je více takových objektů, které čekají na rozhodnutí co s nimi bude, je třeba si určit priority, které by měly vycházet z toho, co město nejvíce potřebuje pro své občany. Spokojenost občana se odvíjí od toho, zda má práci, za kterou dostane zaplaceno, zda je zdráv, zda má kde trávit svůj volný čas a zda má po ruce služby, které potřebuje. Investice do studií a projektů, sloužících k přípravě investičních záměrů, je nutná, ale jen do těch, které budou splňovat nároky lidí, kteří zde žijí a mají to zde rádi. Nedávno jsem měl možnost vidět, jak si poradili v Ostravě s průmyslovým areálem, ve kterém vybudovali koncertní síň. Doporučuji to shlédnout všem, kteří do Ostravy pojedou.
Je období před volbami. Souhlasím s názorem, že by se rozhodnutí, co s pivovarem, mělo nechat až na příští vedení radnice ;)
Ondra
 
Příspěvky: 84
Registrován: 27 lis 2012 17:58

Re: Pivovar Litoměřice - co tam bude?

Příspěvekod Honza » 22 úno 2014 00:11

Je tu podstatná podmínka. Aby město peníze získalo z nějaké dotace. To by ale musela být vypsána: "Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová plánuje zatrhnout eurodotace na budování hotelů a wellness center." http://www.litomericko.severoceskydenik ... hnout.html
Honza
 
Příspěvky: 203
Registrován: 01 úno 2014 13:39

Re: Pivovar Litoměřice - co tam bude?

Příspěvekod Ondra » 22 úno 2014 08:50

To je správná připomínka Honzo a od paní Jourové, správné opatření. Proto to bude složité rozhodování, které se nedá ušít horkou jehlou ;)
Ondra
 
Příspěvky: 84
Registrován: 27 lis 2012 17:58

Re: Pivovar Litoměřice - co tam bude?

Příspěvekod Petr Panaš » 22 úno 2014 09:29

Na veřejné projednávání jsem nemohl (byl jsem v práci), tak alespoň pár připomínek touto cestou. Souhlas s tím, že nemá cenu rozšiřovat ubytovací kapacity ve městě, když jsou současné hodně nevyužity a hotely spíše "přežívají". Navíc, přímo proti budobě pivovaru (vedle Gotického hradu) jako memento nezájmu o ubytování je nedostavěná budova, která měla být větším penzionem. Stačí si projít v rozpočtech města zpětně výši poplatku z ubytovací kapacity a je zřejmé, že to není žádný zázrak a nepředpokládám, že by se v dohlednu zlepšilo (jedná se o hodně přesnou statistiku platících ubytovaných osob). Jako jeden z největších nešvarů současného dotačního systému vidím v to, že města opravují budovy za pomocí grantů (jinak by to mnohdy šlo i velmi težko), ale jejich využití není koncipováno na potřeby města a jeho obyvatel, ale na aktuální dotační výzvu. Což je dlouhodobě "cesta do pekel". Města sice mají opravené budovy (což je v pořádku), ale platí drahý provoz zařízení, které vlastně možná až tak moc nepotřebují (a to je špatně).
Petr Panaš
Ověřený uživatel
 
Příspěvky: 1104
Registrován: 21 kvě 2010 12:58

Re: Pivovar Litoměřice - co tam bude?

Příspěvekod winie » 22 úno 2014 18:20

obnoveni vareni piva je utopie, vsech pametniku co se zeptate, tak vam reknou ze kalich a ostatni piva se nedali pít. Je tam zkrátka špatná voda asi. Hotel je taky blbost, s absenci rozvoje cestovniho ruchu ve meste je hotel naprosta zbytecnost. Je na tom perfektne videt to omezene nemoderni smysleni soucasnych radnich....
Jinak skrz dotaci to asi prohnat pujde - pres planovany IROP... Ale v soucasnym planovacim obdobi to nestihaj i tak
Winie = Vít Hrzán
winie
Ověřený uživatel
 
Příspěvky: 499
Registrován: 12 črc 2010 06:35
Bydliště: Litoměřice, předměstí

Re: Pivovar Litoměřice - co tam bude?

Příspěvekod Konik.HOP » 25 úno 2014 09:07

Byla to pry vasniva debata a starosta odesel znechucen :) Skoda ze neni video zaznam jak pak starosta naznacuje ze jsme naruseni :)

Jinak vybudovani dalsiho pomniku jakym je bezesporu goticky hrad je mrhani prostredky. Navstevnost je udrzovana umele tim, ze tam nahaneji deti z okolnich skol do "muzea vinarstvi". Toto muzeum jsem nikdy nepochopil. Nekolik panelu s texty a fotkami a pak sadrovych atrap, kdyz jsem to videl prvne, neveril jsem vlastnim ocim. Jsem sam komu to "muzeum" pripada absurdni?..
Uživatelský avatar
Konik.HOP
 
Příspěvky: 107
Registrován: 27 kvě 2010 13:30

Re: Pivovar Litoměřice - co tam bude?

Příspěvekod wiki » 01 bře 2014 09:34

winie píše:obnoveni vareni piva je utopie, vsech pametniku co se zeptate, tak vam reknou ze kalich a ostatni piva se nedali pít. Je tam zkrátka špatná voda asi. Hotel je taky blbost, s absenci rozvoje cestovniho ruchu ve meste je hotel naprosta zbytecnost. Je na tom perfektne videt to omezene nemoderni smysleni soucasnych radnich....
Jinak skrz dotaci to asi prohnat pujde - pres planovany IROP... Ale v soucasnym planovacim obdobi to nestihaj i tak


Litoměřické pivo bylo výborné, jako jedno z mála bylo postavené na chmelu. Proto bylo i správně nahořklé. Pokud vím, tak pivovar měl (má!) vlastní ARTÉZSKÉ studně - to je něco, o čem si mohou většinou pivovary nechat zdát. Nesnáším diletantské verdikty - asi špatná voda - to spíš chtělo vyhodit sládka nebo se vrátit k recepturám, kdy se pivo dalo pít, stav piva se samozřejmě po revoluci začal zhoršovat, ale proč? Protože se do pivovaru přestalo investovat. A protože se vařilo méně a méně a protože to nezvládl management pivovaru. "Znalec" Winie miluje pravděpodobně Březno nebo jiné mostecké pivo, které se dělá opravdu z upravované vody (Flájská přehrada). Píšete: všech pamětníků - nejsem všech a věřte, že tohoto výborného piva jsem se něco napil. Litoměřická 11° byla na dnešní úrovni piva z pivovaru Platan nebo Rebel.
A poznámka nakonec: Ve Cvikově (u Nového Boru) se snaží obnovit regionální pivovar. Proč asi? A dá to hodně práce, protože to skoro stavěj na zelený louce, Litoměřice mají to hlavní: budovu, vodu, prostory. Za krachem pivovaru se musí hledat i jiné důvody. Např. Vratislavice odkoupil pražský pivovar a ihned zrušil, aby neměl konkurenci a začal cpát Liberečákům "pražskej sajrajt". A protože měli vratislavičtí rádi své pivo, postavili si pivovar znova (Konrád).
Uživatelský avatar
wiki
 
Příspěvky: 73
Registrován: 27 čer 2010 15:09
Bydliště: Česká Lípa

Re: Pivovar Litoměřice - co tam bude?

Příspěvekod worwan » 01 bře 2014 11:43

Kalich> výborné pivo? Subjektivní názor! Apropo co myslíte tím mosteckým pivem? Pivovar Sedlec poté co se ho zmocnil Radegast byl promptně uzavřen.
Uživatelský avatar
worwan
 
Příspěvky: 256
Registrován: 27 črc 2010 14:20

Re: Pivovar Litoměřice - co tam bude?

Příspěvekod Konik.HOP » 04 bře 2014 10:33

Myslim, ze neni nutne diskutovat o kvalite piva, ktere by se varilo. Dneska jsou technologie uz nekde uplne jinde nez pred lety,kdy Litomericky pivovar pokracoval ve vyrobe bez toho, aby se do vrazeli penize do technologie. Kazdy mikro pivovar dneska zvladne varit treba 10 druhu velmi dobrych piv, ktera si sve zakazniky najdou. Silne pochybuji, ze chce mesto produkovat miliony hektolitru rocne a konkurovat velkym pivovarum...
Uživatelský avatar
Konik.HOP
 
Příspěvky: 107
Registrován: 27 kvě 2010 13:30

Další

Zpět na Rozvoj města

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků

cron