Adventní trhy v Litoměřicích

neděkujeme...

Re: Adventní trhy v Litoměřicích

Příspěvekod anonymys » 09 pro 2012 17:05

Přemýšlel jsem, že se tam půjdu podívat, ale dle fotek nelituju a jsem rád, že jsem se nešel na náměstí podívat na americký symbol a nemrznul jsem tam.
Stačí se podívat na fotky v 16:30 a v 17:30. Je vidět, že ty lidi raději prchli domů než by tam na to zírali. Asi to taková podívaná nebyla.
Kdo tam byl, hoďte někdo svoje dojmy do placu.
anonymys
 
Příspěvky: 92
Registrován: 09 čer 2010 21:27

Re: Adventní trhy v Litoměřicích

Příspěvekod Stanislav Hylán » 09 pro 2012 22:17

Petr » dnes, 15:29
Jak tu diskuzi pročítám, čím víc atrakcí, tím hůře. Hlavně žádná atrakce se Santou, evokuje v někom prohnilý americký kapitalismus. Ti by radši Dědu Mráze?! Dočkají se, v Ostravě s tím už začali a Ústí určitě s rudým vedením zatouží po starých časech, které mnozí vzývají. My chceme ale svého Ježíška!!! Je mi nějaký pátek, ale ještě jsem ho neviděl. To je ten v kolébce na náměstí? Ale ten si přece nebude s dětmi povídat, rozdávat jim dárky a nechávat se s nimi fotit. Děti mají rády vzrušení a chtějí se bavit. Mně je v podstatě jedno jestli to bude Mráz nebo Claus, hlavně když budou dětem zářit oči. Dospělí chtějí ochraňovat děti od komerce, ale sami jí vesele vyhladávají (to je na další debatu...).

K příspěvku p. Petra: Za prvé, v diskusi se řešilo, proč v rámci adventu na náměstí Santa Claus. Nikdo z diskutujících nevzýval ruského mužika. Diskuse běžela a běží o tradicích českých vánoc, ke kterým patří Ježíšek. Píšete, že Vám je nějaký pátek a dosud jste Ježíška neviděl. Já také ne. Ale to neznamená, že do listopadu 89 jsem velebil ruského mužika a po listopadu 89 zase kovboje Santu. Mám to štěstí, že moje děti podobné „vzrušení a bavení se“ jak píšete v příspěvku, k životu nepotřebují. Mají jiná. Možná i tím, že komerci (pouze v tom velmi špatném slova smyslu) nevyhledávám a tudíž je od ní nemusím - a ani nemám potřebu - ochraňovat… Nicméně věřím, že si to dneska spousta dětí na náměstí s colou a kovbojem Santou užili stejně jako jejich rodiče večer u nejsledovanějších zpráv s patřičnou dávkou předvánoční reklamy. Přeji – bez ironie - též hezké vánoce.
Stanislav Hylán
 
Příspěvky: 372
Registrován: 08 čer 2010 20:22

Re: Adventní trhy v Litoměřicích

Příspěvekod Milan » 10 pro 2012 07:28

Myslím, že zajímavá diskuze. Možná by zde mohlo zaznít i to, co to vlastně ten advent je.
Slovo advent latinsky znamená "příchod" - v křesťanství se užívá specielně pro příchod Ježíše Krista, přesněji přípravy na církevní svátky - Vánoce. Tyto přípravy se ustálily na čtyři týdny před Štědrým dnem. V tomto období se pradávné obyčeje proplétají s církevními - křesťanskými tradicemi. Toto období provázejí některé zvyky, které jsou typické pro předvánoční období.
Na svatého Ondřeje - 30. listopadu se svobodné dívky táží, jestli se do roka provdají. O půlnoci dívka šla na dvůr, jestli se z kurníku ozval kohout, děvče se vdá, když se ozvala slepice, musí ještě se svatbou počkat (kdo má ale dnes ve městě slepice s kohoutem, že :-)).
Na sv. Barboru (4.12) se trhají "barborky"- větvičky ze stromů a keřů. Když před vánocemi pěkně vykvetou, je to dobré znamení, že dívka se provdá do roka (máte ji doma - my ano a každý rok nám vykvete a holka je pořád svobodná).
Den svatého Mikuláše (6.12.) - to je spojeno zejména s čerty atd. Sv. Mikuláš byl skutečný člověk, který se narodil v roce 250 v rodině zámožných křesťanů. Pomáhal potřebným a rozdal svůj majetek. Nechtěl za to od lidí ani vděčnost. Vydal se jako poutník na cestu do Palestiny. Byl taky ve vězení, protože za římského císaře Diokleciána byli křesťané pronásledováni. Mikuláš se stal biskupem. Je uctíván od 13. století. Pověsti mu přisuzují různé vlastnosti. Původně chránil rybáře a námořníky, pak jako ochránce dětí před nemocemi, symbol štědrosti a víry v bohatství.
Svatá Lucie, která má svátek 13. prosince je provázena mnoha pověstmi a zvyky. Říká se "Svatá Lucie, noci upije a dne nepřidá"- toto pořekadlo se zachovalo ještě z dob, kdy platil Juliánský kalendář a slunovrat podle něho připadl na tento den (od roku 1582 platí Gregoriánský kalendář, který zavedl papež Řehoř). Lucii si představovali jako ženu bíle oblečenou s bílým obličejem jako symbol čistoty a ochránkyně přadlen. Na její svátek se nesmělo příst, každou přadlenu, která v tento den předla, Lucie přísně potrestala. "Lucky" - dívky v bílém, s pomoučeným obličejem a maskou s čapím nosem, chodily po domácnostech, bílily stěny, zametaly v koutech místností a obdarovávaly děti (abych řekl pravdu, toto jsem nikde neviděl).
Štědrý den (24.12) Provází také množství pověstí, zvyků a pověr. Je to den půstu. Rodiče slibují dětem že uvidí zlaté prasátko za to, když nebudou jíst . Taky Perchta - bílá paní trestala děti za nestřídmost. Večer však všechny čekala bohatá večeře, která se měla skládat z devatera jídel. Nesměly chybět houby v polévce, nebo v černém Kubovi (jídlo z hub a krup), ryby a ovoce.
Boží Hod (25.12) -1. svátek vánoční je svátkem klidu a pohody. Nesmělo se pracovat, dokonce ani stlát postel!
2. svátek vánoční - Sv. Štěpán (26.12). Říká se: "Na Štěpána, není pána", znamená to - každý je sám svým pánem. Konají se zábavy, chodí se na koledy, peče se husa.
Silvestr 31.12. pro nás představuje konec starého a začátek nového. V řeči vánoc zamení, že potřeba děkovat za staré a prosit o nové. Přejeme si štěstí a zdraví.(Svatý Silvestr se narodil v Římě ve třetím století. Roku 311 byl zvolen papežem. Císař Konstantin už povolil křesťanství.)
Doba vánoční končí definitivně dnem Tří králů (6.12). V tento den chodí kluci (viděl jsem i holky), převlečení za tři krále koledovat po domech, a jsou obdarováváni pečivem, cukrovím i penězi. Příbytky označují křídou písmeny K+M+B a letopočtem. Písmena představují latinská slova Christus mansionem benedicat (Kristus ať žehná tomuto příbytku).

Tak snad jsem nikoho nenudil. A nenadávejte pořád. Komu se náměstí nelíbí, ať tam nechodí (jako já). Vězte, že ani ty sklepy kamionem neutrpí víc než obvykle. A ruku na srdce, kdo z Vás dodržuje tyto staré zvyky? Co jsou tedy tradiční české adventní trhy? Perníky? Pocházejí z Německa. Trdlo? Snad výrobek původem z Maďarska. Ani ten stromeček není náš, pochází z Měmecka. A Víte, že první vánoční strom na náměstí postavil spisovatel Rudolf Těsnohlídek na brněnském Náměstí svobody v roce 1924? I ten adventní věnec - má navazovat na chanukovou židovskou tradici postupného rozsvěcování svíc, tedy nic moc českého.
Pro mě jsou tradiční české vánoce takové, jak si je udělám sám prosebe, pro rodinu. Dovolte mi tedy, abych i já popřál všem krásné svátky a hlavně zdraví (já ho taky potřebuji, měl jsem letos infarkt :-)).
Uživatelský avatar
Milan
Ověřený uživatel
 
Příspěvky: 322
Registrován: 21 kvě 2010 12:57
Bydliště: Litoměřice

Re: Adventní trhy v Litoměřicích

Příspěvekod Petr » 10 pro 2012 07:40

Milane dík, lepší všech komentářů... ;)
Petr
 
Příspěvky: 469
Registrován: 22 kvě 2010 09:45

Re: Adventní trhy v Litoměřicích

Příspěvekod Petr » 10 pro 2012 08:05

strom 055.jpg
Vánoční trhy
Petr
 
Příspěvky: 469
Registrován: 22 kvě 2010 09:45

Re: Adventní trhy v Litoměřicích

Příspěvekod titulka2 » 10 pro 2012 09:36

Missorka píše:Kamion mi nevadí, přijede, odjede... Ale Betlém postrádám, děti ho měly rády...

I já postrádám betlém, :( ale co je vrchol všeho? Autodrom !!! :evil: s "příšerou" kdo to mohl schválit??? To je vrchol nevkusu na našem krásném náměstí.
titulka2
 
Příspěvky: 2
Registrován: 10 pro 2012 09:28

Re: Adventní trhy v Litoměřicích

Příspěvekod litelot » 10 pro 2012 10:51

titulka2 píše:
Missorka píše:Kamion mi nevadí, přijede, odjede... Ale Betlém postrádám, děti ho měly rády...

I já postrádám betlém, :( ale co je vrchol všeho? Autodrom !!! :evil: s "příšerou" kdo to mohl schválit??? To je vrchol nevkusu na našem krásném náměstí.



Máte úplnou pravdu. Pojďme to ale říct zastupitelům a radním přímo. Pojďme se zeptat místostarosty Červína-zástupce města ve společnosti Zahrada Čech s.r.o. Proč lunapark na náměstí? Co nato pan starosta, který často mluví o návratu k tradicím? Proč zmizel betlém u vánočního stromu, který měli děti rády? Jak to mohli povolit památkáři v městské památkové rezervaci, když jim vadí každá cedulka atd.....?

Ve čtvrtek od 16.00 zasedají zastupitelé na Hradě (tam se vejde hodně veřejnosti):
http://radnice.litomerice.cz/dokument-999799.html

Jinak se nic nestane, dál si budou dělat co chtějí a z nás hlupáky!
Tohle fórum je určitě fajn a má svůj význam. Určitě ho čtou i radní i když z nich nikdo nereaguje. Vždyť ani nemusí, když se jim podařilo zrušit oficiální fórum na stránkách města.

Psát pouze na fórum je ale málo!
litelot
 
Příspěvky: 263
Registrován: 09 lis 2010 15:30

Re: Adventní trhy v Litoměřicích

Příspěvekod lupus » 10 pro 2012 18:54

Rudý kamion Coca-Coly se snažil převálcovat ten zbytek českých Vánoc z našeho náměstí. Rovněž ten rudý obr na střeše autodromu se stal vykřičníkem, který svědčí o omezené vnímavosti vládců města. Ta směs kýče a komerce je přímo obludná. Jedním z pilířů, které drží české nebe je kulturní dědictví(tradice, zvyky...). Nehoruji pro nějakou českou provinční uzavřenost, ale máme jedny z nejkrásnějších vánočních písní, koled a pastorel v Evropě, také skvostné betlémářství, překrásné gotické a barokní umění s vánoční tematikou atd. Jistě máme co nabídnout sobě i světu. Ty "jiné" Vánoce bych ponechal těm, kteří v nich žijí. Komerční gesta a kýč bych vykázal třeba před obchodní centra.
Křičel bych: "Kéž by znělo z mnoha hrdel, Santa Clausi, táhni v p....!"
Ještě že máme útěchu, Vánoce v blízkém Úštěku.
lupus
 
Příspěvky: 238
Registrován: 03 dub 2011 18:39

Re: Adventní trhy v Litoměřicích

Příspěvekod Llukas007 » 10 pro 2012 20:37

Památkářům jde o každou cedulku, ale jen pokud je soukromá. Jde-li o to schválit něco pro město funguje to stylem: Podívejte se, jste zaměstnanci města, buď to schválíte, nebo zaměstnanci nebudete a pak to schválí někdo jiný. Pak pro člověka živící rodinu musí jít holt tradice a památky stranou.
Llukas007
 
Příspěvky: 764
Registrován: 27 zář 2010 18:02

Re: Adventní trhy v Litoměřicích

Příspěvekod vojta » 11 pro 2012 14:18

Všimněte si že přes noc zmizel ten obrovský Santa.Že by se blížilo zastupitelstvo a odpovědní dostali strach?
vojta
 
Příspěvky: 87
Registrován: 19 lis 2010 17:29

Re: Adventní trhy v Litoměřicích

Příspěvekod Haadja » 11 pro 2012 18:33

vojta píše:Všimněte si že přes noc zmizel ten obrovský Santa.Že by se blížilo zastupitelstvo a odpovědní dostali strach?

Prohlédl jsem si archiv webkamery z náměstí, a s potěšením jsem zjistil, že večer 10.12. mezi hod. 21.49 a 21.51 nafukovací Santa pravděpodobně praskl vzteky kvůli tomu, že ho v Litoměřicích nemáme rádi. A dnes po půl jedné ho jakési dvě osoby šly odnést:-))). Přeji všem lidem dobré vůle bohatého ježíška:-))
Haadja
 
Příspěvky: 31
Registrován: 14 črc 2011 23:54

Re: Adventní trhy v Litoměřicích

Příspěvekod Stanislav Hylán » 11 pro 2012 19:54

Šel jsem od VZP a něco tak odporného jsem dlouho neviděl, dobře, že je pryč.
Stanislav Hylán
 
Příspěvky: 372
Registrován: 08 čer 2010 20:22

Re: Adventní trhy v Litoměřicích

Příspěvekod alice » 12 pro 2012 10:42

Hurá! Příšera v červeném je pryč!
Vypadá to ale (a to se mi zdá trochu smutné), že ke zmizení došlo nějakou nehodou spíše než moudrým rozhodnutím někoho odpovědného.
alice
 
Příspěvky: 8
Registrován: 07 pro 2012 17:56

Re: Adventní trhy v Litoměřicích

Příspěvekod prinz.vonsavoja » 12 pro 2012 22:30

Veřejně dostupné usnesení RM Ltm z 11.10.2012

648/23/2012

Schválení Žádosti o povolení pořádat v termínu 9.12.2012 jednodenní akci "Vánoční kamion Coca-Cola"

RM schvaluje žádost o povolení akce "Vánoční kamion Coca-Cola" fy Coca-Cola dne 9.12.2012 v rámci Vánočních trhů na Mírovém náměstí v Litoměřicích. Výtěžek z prodeje dárků bude předán dětskému oddělení Městské nemocnice v Litoměřicích.
Uživatelský avatar
prinz.vonsavoja
 
Příspěvky: 55
Registrován: 23 kvě 2010 23:19

Re: Adventní trhy v Litoměřicích

Příspěvekod elixdragon » 12 pro 2012 22:48

Mě se ten autodrom nějak nezdá - je vůbec pro děti? Co si děti asi budou myslet, když budou sedět v autíčku, které je polepeno názvy jako: Playboy, Penthouse, Jägermeister, Marlboro :lol: takhle se na náměstí nedá zaparkovat, teď radní pomohli místním podnikatelům k většímu prodeji, když musí každý nechat auto někde v postranních ulicích. To byl zase nápad :roll:
elixdragon
 
Příspěvky: 678
Registrován: 23 čer 2010 17:44
Bydliště: Litoměřice jak jinak

Re: Adventní trhy v Litoměřicích

Příspěvekod Petr Panaš » 13 pro 2012 13:50

Pohled na každou akci je velmi subjektivní a individuální. Někdy je to možná jen o nějakém pocitu. A litoměřickým vánočním trhům podle mého vždy chybělo a letos chybí opět "něco" co je třeba v Úštěku a možná to neumím dobře pojmenovat nebo je to spousta maličkostí, které ale ve svém důsledku mají dopad. Já bych to nazval "pravou vánoční atmosférou". Přitom je dost sněhu, stánky jsou jednotné, sortiment je tematicky v pořádku, ale ..... Jinak autodrom je úplně mimo mísu, jesličky by byly fajn, možná to je těmi zaparkovanými auty a lidmi pouze spěchajícími v pracovní době z ...do ... . Nevím. Je fakt, že v Úštěku to je akce jednodenní, zde více jak týdení a možná srovnávám nesrovnatelné, ale pokud se chci vánočně naladit, jedu přeci jen raději vláčkem do toho Úštěka.
Petr Panaš
Ověřený uživatel
 
Příspěvky: 1104
Registrován: 21 kvě 2010 12:58

Re: Adventní trhy v Litoměřicích

Příspěvekod Missorka » 17 pro 2012 14:10

Betlém pod stromečkem je, já bych ale chtěla tolik ten starý...

Jinak bych se ráda zeptala všech odpůrců kamionu, co jiného tedy s dětmi podnikli, když je na kamion nevzali? ;-) My pekli rohlíčky.
Petra Mazancová

www.baby-cafe.cz
Missorka
 
Příspěvky: 133
Registrován: 16 srp 2010 22:04

Re: Adventní trhy v Litoměřicích

Příspěvekod litelot » 03 led 2013 22:23

Už je to tady! První akce nového provozovatele výstaviště a hned prů...
http://litomericky.denik.cz/diskuse/van ... vatel.html

Jsem zvědav co se stane s výstavištěm až se zboří staré pavilony. Prachy nemaj ani na kulturní program:
„Z finančních důvodů to vloni nešlo," reagoval na dotaz Deníku Škvor. „Plánujeme zlepšení, aby program byl po celý den."

Myslím, že ředitele výstaviště Škvora, zná v Litoměřicích hodně lidí a ti dobře vědí, že "pracovní knížku manažera" má hodně popsanou.
Nikde moc dlouho nevydržel a několikrát byl odejit. S Červínem je ale díky judu velký kamarád už řadu let. To bohužel rozhodlo a tady je první
výsledek jeho práce.
Inu podle hesla: Kozel(Škvor) zahradníkem(spol. Gardenline) :lol:
Bože ocharuňuj naše výstaviště!
litelot
 
Příspěvky: 263
Registrován: 09 lis 2010 15:30

Re: Adventní trhy v Litoměřicích

Příspěvekod Petr » 04 led 2013 09:35

Mně se tradice vánočních trhů v Litoměřicích líbí. V takovém Mělníku je prý měli jen tři dny bez valné návštěvnosti a moc nám závidí naše trhy. Výhrady k programu může mít každý. Myslím, že autodrom v zimě opravdu na trhy nepatří, vše ostatní bych nezavrhoval. Tolik kritizovaná akce s Coca colou měla ve výsledku největší úspěch. Náměstí praskalo ve švech, chumelilo, děti oči navrch hlavy, prostě předvánoční atmosféra. Je těžké sestavit kvalitní kulturní program po dobu čtrnácti dnů, který by se zavděčil všem. Přesto si myslím, že lze do programu zapojit větší počet amatérských hudebních kapel i z blízkého okolí, které mají zájem o vlastní prezentaci, ať dětských, tak dospělých. Například vystoupení litoměřického Bigbandu ZUŠ mělo i v zimních podmínkách výbornou úroveň! Takže chci organizátorům za loňské vánoční trhy za sebe poděkovat. Jsem rád, že ta tradice u nás přetrvává a doufám, že tomu bude i do budoucna. Pokud se nenecháte otrávit mnohými kritiky a vezmete si z nich i nějaká rozumná poučení, můžeme se v letošním roce těšit na jejich úspěšné pokračování. Závěrem podotýkám, že pořadatele trhů osobně vůbec neznám a i ty předešlé trhy se mi líbily. Prostě patří k vánocům a k našemu krásnému náměstí... Úspěšný rok!
Petr
 
Příspěvky: 469
Registrován: 22 kvě 2010 09:45

Re: Adventní trhy v Litoměřicích

Příspěvekod Vladislav Liška » 13 pro 2013 11:16

Tak první info z letošních Adventních trhů.

Je o dost méně dřevěných stánků než loni. Všechny zatím ještě nebyly otevřené, ale teplé jídlo jsem našel jen v jednom. Živé kozy super, ale malé děti - pro které jsou asi hlavně určeny - je neuvidí, protože na plotě kolem nich je instalovaný rákos, který výhledu zabraňuje, snad to někomu docvakne a sundá ho a nebo ho kozy sežerou.
Co je naprosto super, je opět přítomnost uzeninového a zabijačkového stánku, protože tak luxusní jelítka jitrnice nikde v LTM nekoupíte, v chuti a konzistenci několikanásobně převyšují to, co se prodává v našich řeznictvích. Velmi doporučuji. A ne, poukaz na konzumaci u stánku jako naši radní jsem nedostal (dle info LTM24, radní dostali poukazy na svařák :)
Další pozitivum je, že není hrůzný autodrom. Škoda, že není ta ledová plocha jak se o ní šuškalo, ale asi by to byla nezaplatitelná darda, takže je to pochopitelné. Už se těším na program.
Vladislav Liška
Uživatelský avatar
Vladislav Liška
Ověřený uživatel
 
Příspěvky: 1004
Registrován: 21 kvě 2010 09:48
Bydliště: Litoměřice

PředchozíDalší

Zpět na Kritizujeme

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků